اللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد وَعَجِّل فَرَجَهُم
» هیأت اندیشه ورز » نظریه » آینده پژوهی » کارشناسی و ارزیابی محله ابر (ابهر) اصفهان
کارشناسی و ارزیابی محله ابر (ابهر) اصفهان توسط سیدحسام سیدحسینی قهه
آینده پژوهی - اقتصاد - ایران - خانواده - مستند - مکتب شناسی

کارشناسی و ارزیابی محله ابر (ابهر) اصفهان

اسفند 4, 1401 110992

 

متن نامه معرفی محله ابر (ابهر) اصفهان با نام باستانی اپرم به معنای در آینده؛
 به مدیرکل سابق  میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان زنده یاد جناب آقای دکتر الهیاری

کارشناسی و ارزیابی محله ابر (ابهر) اصفهان توسط سیدحسام سیدحسینی قهه

 

نقش نحوه کارشناسی و ارزیابی ملک برای حفظ و احیای ارزش های خانواده

با اندکی تحقیق و وبگردی در سایت های معتبر با موضوع نحوه کارشناسی و  ارزیابی ملک بر می خوریم. این سوال پیش می آید که مهمترین موضوع به روز درباره کارشناسی و ارزیابی ملک؛ چه ارتباطی با ارزش های اخلاقی انسان های ساکن در این حوزه دارد؛ در حکومت مکتبی همچون مکتب مجتهد جامع الشرایط (ولایت فقیه) نحوه کارشناسی و  ارزیابی ملک چگونه است؟!

 

حفظ و صیانت میراث فرهنگی در قرآن و احادیث

با داستان ها و سرگذشت های آموزنده حکمتی یا موعظه ای و یا سنتی از سنت های الهیه را که در امت های گذشته جاری شده نقل می کند، همچنان که در داستان حضرت یوسف (ع)تذکر داده و می فرماید: «لقد کان فی قصصهم عبرة لاولی الالباب؛به راستی در داستان ایشان عبرتی است برای خردمندان.» (سوره یوسف، آیه 111) و نیز می فرماید: «یرید الله لیبین لکم و یهدیکم سنن الذین من قبلکم؛ خدا می خواهد شما را به سنت هائی که در امت های قبل از شما جریان داشته، هدایت کند.» (سوره نساء، آیه 26) و نیز فرموده: «قد خلت من قبلکم سنن فسیروا فی الارض فانظروا کیف کان عاقبة المکذبین، هذا بیان للناس و هدی و موعظة للمتقین؛قبل از شما سنت هائی جریان یافته، پس در زمین بگردید و ببینید عاقبت تکذیب کنندگان چگونه بوده، این قرآن بیانی است برای مردم و هدایت و موعظه ای برای مردم با تقوا.» (سوره آل عمران، آیه 138) و آیاتی دیگر از این قبیل.

گفتار امام علي (ع) به فرزندش اما حسن (ع) درباره اهميت تاريخ

پسرم! درست است كه من به اندازه پيشينيان عمر نكرده‏ام، امّا در كردار آنها نظر افكندم، و در اخبارشان انديشيدم، و در آثار شان سير كردم تا آنجا كه گويا يكى از آنان شده‏ام، بلكه با مطالعه تاريخ آنان، گويا از اوّل تا پايان عمرشان با آنان بوده‏ام، پس قسمت‏هاى روشن و شيرين زندگى آنان را از دوران تيرگى شناختم، و زندگانى سودمند آنان را با دوران زيان بارش شناسايى كردم، سپس از هر چيزى مهم و ارزش مند آن را، و از هر حادثه‏اى، زيبا و شيرين آن را براى تو برگزيدم، و ناشناخته‏ هاى آنان را دور كردم، پس آن گونه كه پدرى مهربان نيكى‏ها را براى فرزندش مى‏پسندد، من نيز بر آن شدم تو را با خوبى‏ها تربيت كنم، زيرا در آغاز زندگى قرار دارى، تازه به روزگار روى آورده‏اى، نيّتى سالم و روحى با صفا دارى.

نهج البلاغه، نامه 31 .

 

تعریف میراث از نظر کنوانسیون یونسکو:

بناهای یادبود، گروههایی از بناها و مانند آن ها باید دارای ارزش جهانی زیادی از منظر تاریخ، هنر یا علم باشند تا صلاحیت قرار گرفتن در طبقه بندی جهانی را بدست آورند.

در تحقیقاتی که محققین و پژوهشگران برای این مهم داشته اند، مقالات و کتاب های بسیاری به چشم می خورد،همچون موضوع ذیل:

ارزش فرهنگی یک مکان میراثی:

  • ارزش زیبایی شناختی: این مکان دارنده و نمایش دهنده زیبایی به معنای بنیادین است، خواه این کیفیت تا حدی درونی باشد یا فقط بر اثر مصرف آن توسط بیننده به وجود آید.
  • ارزش معنوی: ارزش معنوی این مکان، ممکن است به حس هویت جامعه به عنوان یک کل و هویت افراد آن کمک کند.
  • ارزش اجتماعی: تفسیر فرهنگ به عنوان ارزشها و عقاید مشترکی که گروهها را به یکدیگر می پیوندند، نشان می دهد که ارزش اجتماعی مکان میراثی ممکن است در نحوه کمک آن به ثبات و انسجام اجتماعی جامعه منعکس شود.
  • ارزش تاریخی: این ارزش، به طرز غیر قابل بحثی نسبت به این مکان، درونی است و از میان همه مولفه های ارزش فرهنگی به احتمال زیاد این ارزش بیشتر از بقیه بر حسب شرایط عینی قابل تشخیص است.
  • ارزش نمادین: این مکان حامل معنا و اطلاعاتی است که به جامعه کمک می کند تا هویت خود را تفسیر و بر شخصیت فرهنگی خود تاکید کند.
  • ارزش اصالت: این مکان به خاطر خودش با ارزش است؛ زیرا جعلی نیست و منحصر به فرد است.

 

کارشناسی و ارزیابی محله ابر (ابهر) اصفهان توسط سیدحسام سیدحسینی قهه :

کارشناسی و ارزیابی محله ابر (ابهر) اصفهان توسط سیدحسام سیدحسینی قهه

وجه تسمیه این مکان با تحقیقات سیدحسام سیدحسینی قهه:

ابر (ابهر) اصفهان با نام مقدس باستانی اپرم به معنای بعد از این، در آینده، آینده ساز، جاودانه.

پیش از اسلام مورد توجه علمای زرتشتی و در همان اوایل دوره اسلامی هم مورد توجه علمای اسلامی قرار داشته است.

محله ابر (ابهر) با ساکنین بومی و غیر بومی از محلات قدیمی اصفهان که در آن ساکن هستند و  به خودی خود هیچ نوع کارشناسی و ارزیابی تخصصی بر این مکان انجام نشده است.

با توجه به فراز و نشیب های تاریخی در دوره های مختلف از جمعیت و ساکنین آن اطلاعات دقیقی در دسترس نمی باشد ولی آنچه در منابع در دسترس است همچون لغت نامه دهخدا که ابهر را شهرکی از نواحی اصفهان و عده فقها و محدثین را بدآنجا منسوب دانسنته است و اشاره ای هم به معجم البلدان یاقوت حموی برای این موضوع نموده است؛ در دوره معاصر هم سیّد مصلح الدّین مهدوی در کتاب اعلام اصفهان به ذکر علمای این محل اشاره نموده است. البته به دلایل جنگها و سایر مسائل بین دوره صفویه و دوره قاجار این مکان خالی از سکنه است و جمعیت ساکنین بومی(فامیل های نسبی و سببی) آن از دوره قاجار شکل می گیرد ساکنین غیر بومی آن پس از دوران دفاع مقدس به جمعیت این محل اضافه می شوند.

آثار تاریخی ابر (ابهر) اصفهان در گذر زمان:

با توسعه روستایی و شهری در اراضی کشاورزی و بافت تاریخی محل تغییرات گسترده ای در این محل به وجود آمده است که پیام آور عدم شناخت لازم از اهمیت حفظ و مرمت بافت تاریخی و همچنین حفظ و صیانت از اراضی کشاورزی را بیان می کند(عمده تغییرات در قرن چهاردهم ایجاد میشود). توصیه خیر خواهانه اینجانب به خواص و عوام ملت ایران وسایر ملل جهان حفظ و مرمت بافت تاریخی و همچنین حفظ و صیانت از اراضی کشاورزی است.

حمام های ابر ، غسالخانه ،و زورخانه‌ای(ورزش باستانی) که در یکی از این حمام ها قرار داشته است، قلعه بزرگ ابر که موقعیت آن از کوچه شهید کمال فروغی آغاز می شده و سایر نمونه های مشابه در چند قسمت محل هم بوده است. شبستان و ایوانه های مسجد امام حسن مجتبی(ع)و بازارچه همجوارش که دستخوش نوسازی های همین عدم شناخت لازم از اهمیت حفظ و مرمت بافت تاریخی گردیده است.

آثار پل خاکستری که موقعیت آتشکده زرتشیتیان پیش از اسلام تا قرن چهاردم این موقعیت  در محل اثر خاکستر هایش بوده است.

منازل تاریخی:

منزل مرحوم اصغر بار پازی،  منزل مرحوم حاج محمد فروغی ابری و منزل مروم امین الله فروغی ابری و منازل دیگری هم هست که باید مورد توجه میراث فرهنگی قرار گیرد، که باعث رشد اقتصادی و فرهنگی محل خواهد شد.

“با توجه به روحیه پژوهشگری و تحقیقات، مطالعات سیدحسام سیدحسینی قهه در زمینه قرآن و اهل بیت، علوم انسانی، شیعه شناسی، اجتهاد ، مدیریت، اشتغال، کار آفرینی،شناخت استعدادها، حیا، حجاب و عفاف، ازدواج آسان جوانان، مسکن مهرخانواده، نظارت بر سلامت فردی و اجتماعی(پیشنهاد وزارت اطلاعات)، روابط بین الملل، حقوق و…  می توان با هم اندیشی خواص تاثیر گذار  جمهوری اسلامی ایران گام موثری برای  حفظ و احیای ارزش های خانواده ایرانی- اسلامی برداشت.”

منزل پدری سیدحسام سیدحسینی قهه:

آدرس: اصفهان منطقه شهرداری پانزده، خیابان جی، خیابان شهدای ابر، کوچه شهید احمد کیانی، پلاک ۵

از ساکنین بومی محله. شناسنامه در ایران اوایل قرن چهاردم هجری شمسی ذقم خورده است. در طول این سده در ایران سلطنت قاجار، سلطنت پهلوی و نظام جمهوری اسلامی در راس کار بودند.

موقعیت منزل: در مرکزیت محله ابر پلاک دوم کوچه شهید احمدکیانی نزدیک خیابان اصلی شهدای ابر، هرچند که منزل تاریخی مرحوم حاج محمد فروغی ابری نبش این کوچه بوده و یک اثر ماندگار تاریخی خواهد بود و باعث رشد اقتصادی و فرهنگی محل خواهد شد، دیگر مسیرهایی که از خیابان جی به این منزل ختم می شود، کوچه شهید احتشامی موقعیت سابق بانک ملت و موقعیت فعلی هتل نگین، کوچه شهید حمید اتحادی، کوچه شهید علی کیانی که موقعیت دبیرستان نمونه شهید احمد فروغی ابری در آن واقع است، کوچه شهید مصطفی روغنی و سایر کوچه ها همچون سعادت و خیابان لاله که نام آنها ذکر نشد.

در حال حاضر اینجانب با همسر و فرزندانم در  بخشی از آن و برادر کوچکترم نیز با همسر و فرزندانش در بخشی دیگر از آن ساکن هستیم.

نوع بهره برداری منزل:

با ویژگی فعالیت های تحقیقاتی و مطالعاتی سیدحسام سیدحسینی قهه و همچنین با طرح عقب نشینی که این منزل دارد فرصتی را برای بهره برداری مسکونی ، اداری و تجاری را می تواند داشته باشد.

حدود 40 متر از مساحت 178 متر منزل در طرح عقب نشینی خواهد بود.(لازم به ذکر است که قوانین شهرسازی باید نسبت به بهرداری آن چهل متر با زنگری و در خصوص طرح جایگزین این متراژ نیز اقدام کند). با دارا بودن سند، سه طبقه و داشتن قولنامه، دوطبقه مجوزساخت صادر می شود.

 

بخشی از تحقیقات شفاهی، میدانی و کتابخانه ای سیدحسام سیدحسینی قهه درباره محله ابر (ابهر) اصفهان.

نویسنده: سیدحسام سیدحسینی قهه

 

منبع: سایت نظام هدفمند(nezamehadafmand.ir) در سایت شهدای ابر(shohadayeabar.ir)

Visits: 86

به این نوشته امتیاز بدهید!

Avatar

سیدحسام سیدحسینی قهه

جدیدترین اخبار حوزه های متنوع نظریه: کانون‌تفکر (اتاق فکر)، آموزشی و تربیتی، اجتماعی – اقتصادی، پزشکی و طبابت، دفاعی – امنیتی، سیاسی – حکومتی، فقه وحقوق، سخنان کوتاه و کاربردی و...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×
    ورود / عضویت